YKS ÖNCESİ VELİLERE ÖNERİLER

YKS ÖNCESİ VELİLERE ÖNERİLER

Okul Psikolojik Danışmanı Hacer DÜMBEK YKS öncesi velilere önerilerde bulundu.

15.06.2021 377


11 Haziran 2021 tarihinde yapılan seminerde velileri şu önerilerde bulunuldu.

Sınav hakkında konuşmayın.

sınavla ilgili olarak yapılacak her şeyi bugüne kadar, elinden geldiğince zaten yaptı. Daha fazlasını yapabileceğini düşünüyor dahi olsanız, bunun Suçluluğu ile sınava girmesinin ona bir faydası olmayacaktır. Onun emeklerine yönelik her türlü eleştirinizi sınav sonuçlarının açıklanacağı tarihe kadar erteleyin.

Öğrenci ile tartışmaktan kaçının

Çocuğunuz, sizin gibi yılların tecrübesine sahip olmayabilir, ancak bir birey olarak kendisine ve egosuna en çok değer verdiği yıllarını yaşıyor. Bu akşam ya da yarın, en saçma fikirler ile bile karşımıza çıksa sesinizi yükseltmekten ve ona saçmaladığını söylemekten kaçınmak gerekecektir. Zaten kendisini hayallerine ulaşmak konusunda yetersiz hissetme eğilimindeki bir gence saçmaladığını söylemek, onu umutsuz bir hale sokabilir. Bu hali de sınava olumsuz olarak yansıya bilir.

Kıyaslama ile örnekler vererek onu motive etmeye çalışmayın.

Bir komşunun ya da kuzenin üstün başarısındaki sırrını son gece çocuğa anlatmak hali hazırda üstün başarı yakalama ihtimali yüksek olan çocuk için bile keşke bunu daha önce bilseydim düşüncesiyle gerginlik yaratabilir. Çoğu çocuğun da üstün başarı sahibi olmayacağına inandığı gerçeği ile düşünce, bu kıyaslamalar faydadan çok zarar getirebilir. Çocuğun kendisini yetersiz akılsız ve sevilmeye layık olmayan birisi olarak nitelendirmesine sebep olabilir ve bu mutsuzluk önce umutsuzluğa sonra da başarısızlığa dönüşebilir.

sınava kalabalık gruplar halinde gitmeyin.

Çocuk için onun sınavdaki başarısını değerlendirecek kişi sayısı arttıkça, stres ve kaygı da yükselecektir. Kaygısı üzerindeki kontrolü kaybeden ve sınav boyunca sınavdan çıktığında ona nasıl geçtiğini soracak onlarca akrabanın varlığını düşünen bir öğrencinin sınavda başarılı olması mümkün değildir akrabaların meraklarını gidermek ile ilgili isteklerini son sınavın yapılacağı bir günün akşamına kadar erteleyin.

Sınava götürülecek ve götürülmeyecek materyaller nelerdir?

sınava giderken sınav giriş belgesi nüfus cüzdanı veya kimlik kartı götürülmelidir.

Çağrı cihazı, telsiz, cep telefonu haberleşme araçları ve cep bilgisayarı, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat, her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar, müsvedde kağıda, defter, kitap, sözlük, hesap cetveli ve benzeri araçlar sınava götürülmemelidir.

 

14-06-202115-06-202115-06-2021